Tuesday, October 4, 2011

Masak Lemak Cili Padi Ikan Bawal. Sape teringin angkat tangan dan kaki!

Hai!

Lama dah i x update resepi-resepi kat blog i ni. Biasalah busy *alasan jer* (=_=') Hukhukhuk.

Okay, hari ini i nak update entry i tentang satu resepi ni.

I dah pernah buat, tapi atas permintaan seorang rakan i, jadi i rajinkan diri untuk tulis resepi tu kat dlm blog i ni.

Masak Lemak Cili Padi Ikan Bawal, haa pernah u all cuba buat tak? ;)


BAHAN-BAHAN:

3 ekor ikan bawal sederhana besar(dipotong 2)
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 batang serai (dititik)
2 helai daun limau purut
1 1/2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit (dihiris)
2 cm kunyit hidup
6 batang cili padi (ikut selera masing2)
1/2 kiub pati ayam
4-5 biji sayur bendi
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan ikan bawal (terpulang samada nak di goreng atau tidak)

2) Tumbuk bwg merah,halia,cili padi, kunyit hidup dan tumis dlm kuali dgn minyak yg sedikit.

3) Apabila bahan tumisan td kekuningan naik bau, masukkan ikan,santan sedikit demi sedikit. Masukkan daun limau purut,serai,daun kunyit dan asam gelugor.

4) Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat. Masukkan sayur bendi. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan kiub pati ayam secukup rasa.

Resepi ini cukup untuk 4 orang makan ye.

SELAMAT MENCUBA! (^_^)v

1 comment:

  1. hmm...tgk jer dah mcm nak makan...tapi cuba tak tahu lagi nie...anyway thanks-luqq

    ReplyDelete