Tuesday, February 8, 2011

Kueh Keria



Ni pula Kueh Keria. Pernah makan tak?
(Sorry gambar mcm ni, dah try rotate byk kali, tetap mcm ni juga bila upload kat sini huhu)

Kueh ni macam donat, tapi Malay style. Yeszaaaa!

BAHAN-BAHAN:

800gm ubi keledek
180gm tepung gandum
Sehelai daun pandan
Secubit garam
Minyak masak

Untuk sira gula:

3 sudu besar gula Melaka
Air secukupnya

CARA-CARA:

1) Rebus ubi keledek bersama-sama daun pandan dan secubit garam.
2) Lenyekkan ubi keledek dan campurkan dengan tepung gandum. Adunkan kedua-duanya sehingga sebati.
3) Bentukkan adunan tersebut menjadi seperti donut saiz mini. Goreng sehingga kekuningan. Toskan dengan tisu.
4) Gula melaka dilarutkan dengan air. Tapis kan. Kemudian di masukkan ke dalam kuali yang dipanaskan tanpa minyak.
5) Agak2 gula tu dah mendidih, cepat2 masukkan donut tadi. Gaulkan sehingga gula tersebut sebati dengan donut.
6) Angkat dan hidangkan.

LAZAT, MANIS, SENANG! Tunggu apa lagi? Selamat mencuba! ;D

No comments:

Post a Comment