Friday, March 4, 2011

Sambal Tumis Telur Rebus. YUMMY!

Assalamualaikum. :)

Apa khabar korg? Sihat? I baru je baik dari demam & food poisoning.

Today i mengidam nak makan Sambal Tumis Telur Rebus. Ish, tak boleh nak tahan.

Jadi i pun pergi masuk dapur utk masak sambal tumis yang i nak ni. Hasilnya?

YUMMY!
;p

Nak resepi? Meh i share meh! (ni style i tau, maybe ada beza sikit dengan org lain hehe)

BAHAN-BAHAN:

6 biji telur ayam
4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
3 sudu besar cili boh
4 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar pati air asam jawa (yang pekat punya)
1 sudu teh kiub pati ayam
1 sudu besar air asam limau
4 sudu besar minyak masak
1 sudu besar bawang goreng
Air
Secubit garam
Sedikit daun ketumbar sebagai hiasan


CARA-CARA:

1) Telur ayam direbus dan dikupas kulitnya. Kemudian digoreng sedikit sehingga permukaan jadi kekuningan.


2) Bawang putih dicincang kasar. Manakala, bawang besar pula dihiris halus.
3) Panaskan kuali. Masukkan minyak masak.
4) Tumiskan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan cili boh. Biarkan sehingga cili boh jadi pecah minyak.


5) Kemudian, masukkan pati air asam jawa. Kacau.
6) Selepas itu masukkan sos tiram, kicap manis, air asam limau, kiub pati ayam & garam. Tambahkan sedikit air.
7) Taburkan bawang besar dan bawang goreng. Kacau sehingga sebati.
8) Masukkan pula telur rebus yang telah digoreng tadi. Biarkan seketika.
9) Hidangkan dgn taburan daun ketumbar bersama-sama dgn nasi panas.


Rasa YUMMY tak?

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment