Tuesday, July 24, 2012

Cucur Kelapa

Pernah terfikir tak macam mana nak buat cucur kelapa yg banyak digunakan oleh peniaga rojak mamak di rumah?

Kalau ya, saya ada resipinya. (‾⌣‾)♉


CUCUR KELAPA

BAHAN-BAHAN

1 ulas bawang merah
1 cawan tepung gandum naik sendiri
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar sagu / kelapa kering
1/2 cawan kelapa parut basah
Garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA-CARA

1) Hiriskan bawang merah.
2) Kemudian campurkan hirisan bawang bersama-sama semua bahan-bahan yg ade.
3) Pastikan adunan tidak menjadi terlalu cair dan juga tidak terlalu pekat. Biarkan untuk seketika selama 15 minit.
4) Masukkan adunan cucur ke dalam kuali yg telah dipanaskan dgn minyak masak. Bentukkan adunan kepada size sederhana.
5) Toskan apabila cucur menjadi kuning keemasan. Biarkan sejuk dan sedia dihidang.


SELAMAT MENCUBA!




No comments:

Post a Comment