Assalamualaikum semua! Apa khabar? I sihat, Alhamdulillah. Harap korang semua pun begitu juga =)
Hari ini sudah masuk hari ke-10 kita semua berpuasa! Wah, cepat kan masa berlalu?
Anyway, ada sesiapa teringin nak masak mee tak petang ini? Jom kita cuba resipi mee ni!
MEE KUNG FU WACHAA
BAHAN-BAHAN: (untuk 1 orang makan)
1 mangkuk mee kuning (direndam dengan air panas dulu)
2 biji telur
2 ketul sotong (dibersihkan dan dipotong)
2 ulas bawang putih (dihiriskan)
2 cm halia muda (dihiriskan)
1 biji cili merah besar (dihiriskan)
2 biji cili padi (diketukkan - ikut selera pedas kalau nak lebih)
8 biji lada hitam (ditumbukkan separa hancur)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung (dicampurkan dengan sedikit air)
Sedikit sayur sawi dan lobak merah (dibersihkan dan dipotongkan)
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
1)Toskan mee kuning yg direndamkan dgn air panas. Pukulkan telur dan campurkan mee kuning bersama-sama dgn telur.
2)Panaskan 'non-stick frying pan'. Gorengkan campuran mee kuning dan telur tersebut. Toskan dgn tisu dapur bila sudah masak. Biarkan ia sejuk utk seketika.
3)Panaskan kuali dgn minyak. Tumiskan bawang putih. Apabila sudah naik bau, masukkan halia dan cili padi serta lada hitam. Kacaukan.
4)Masukkan potongan sotong. Kacaukan dan biarkan untuk seketika sampai sotong masak.
5)Masukkan pula potongan lobak merah, sawi dan cili merah. Kacaukan.
6)Kemudian, masukkan sedikit air, sos tiram dan kicap cair. Taburkan sedikit garam jika perlu. Masukkan air tepung jagung dan kacau sampai kuah jadi sedikit pekat.
7)Mee kuning yg sudah sejuk dipotong empat segi kecil. Kemudian masukkan ke dalam kuali. Hidangkan dgn sedikit bawang goreng. NYUMMMMMMMM!!!
Haih jadi lapar pulak perut I ni. =____=" HAHAHA
SELAMAT MENCUBA!
Mesti best.. esok aunty cuba. - Mama arwah
ReplyDeleteThank you Aunty! Hope it's delicious!
ReplyDelete